Alles wat je moet weten over kattengras:soorten en waarom katten gras eten

Alles wat je moet weten over kattengras:
soorten en waarom katten gras eten

Heb je je ooit afgevraagd waarom katten graag aan gras knabbelen? Katten zijn echte vleeseters, en toch zie je ze regelmatig op gras kauwen. In deze blog ontdek je waarom katten gras eten, welke voordelen dit heeft en welke soorten kattengras je kunt kiezen voor je kat.

Waarom eten katten gras?

Er zijn meerdere theorieën over waarom katten gras eten en die hebben te maken met hun gezondheid en instincten. Hieronder lees je meer over de belangrijkste redenen:

1. Haarballen kwijt raken

Katten besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht. Daarbij slikken ze flink wat haren in, die in hun maag terechtkomen en haarballen vormen. Door gras te eten, kunnen ze deze haarballen makkelijker uitbraken.

2. Spijsvertering ondersteunen

Gras bevat vezels die de spijsvertering van je kat kunnen stimuleren. Dit helpt bij het soepel laten verlopen van de stoelgang en het verwijderen van eventuele onverteerbare resten.

3. Natuurlijke instincten

In het wild eten katten soms planten om parasieten uit hun darmen te verwijderen. Hoewel huiskatten meestal geen last hebben van parasieten, doen ze dit nog steeds instinctief.

4. Foliumzuur aanvullen

Gras is een natuurlijke bron van foliumzuur (vitamine B9), een stof die belangrijk is voor de aanmaak van hemoglobine in rode bloedcellen. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Door gras te eten, vult je kat haar foliumzuur aan.

Verschillende soorten kattengras

Er zijn verschillende soorten kattengras, maar niet elk gras is geschikt voor katten. Enkele populaire soorten kattengras:

1. Cyperus alternifolius (Parapluplant)

Deze plant, ook bekend als de parapluplant, heeft lange, smalle bladeren. Hoewel hij vaak als kattengras wordt aangeboden, is het belangrijk te weten dat de bladeren vrij scherp kunnen zijn. Je hebt ook nog een andere variant die wat zachter is.

Als katten veel van het blad eten, kunnen ze last krijgen van hun maag. Omwille hiervan en de mogelijke verwarring, raad ik raad deze soorten dan ook af.

2. Tarwegras (Triticum aestivum)

Tarwegras is rijk aan voedingsstoffen en vezels. Het is makkelijk zelf te kweken en veel katten vinden het lekker.

 

 

3. Havergras (Avena sativa)

Havergras is een andere populaire keuze. Het is zacht en aantrekkelijk voor katten om op te kauwen.

 

 

4. Gerstegras (Hordeum vulgare)

Gerstegras heeft een milde smaak en is eveneens rijk aan voedingsstoffen. Het is een goede optie voor katten die van variatie houden.

 

5. Roggegras (Lolium perenne)

Roggegras is stevig en duurzaam, waardoor het langer meegaat. Sommige katten geven de voorkeur aan de textuur van dit gras.

 

 

6. Graslelie (Chlorophytum comosum)

De graslelie is mijn persoonlijke favoriet. Het is een populaire kamerplant die veilig is voor katten. De plant is niet-toxisch, maar kan een licht hallucinogeen effect hebben bij overmatige consumptie.

 

Probeer verschillende soorten kattengras uit om te ontdekken welke je kat het lekkerst vindt.

Tips voor veilig kattengras

  • Check zelf altijd even of het gras niet te scherp is. Het moet zacht aanvoelen.

  • Zorg ervoor dat je alleen speciaal kattengras aanbiedt en vermijd gras van buiten dat mogelijk bespoten is met pesticiden.

  • Plaats kattengras op een toegankelijke plek waar je kat makkelijk bij kan.

  • Je kan zelf kattengras kweken om ervoor te zorgen dat het vers en veilig is.

Conclusie

Hoewel het misschien vreemd lijkt dat je kat gras eet, is het volkomen normaal en kan het zelfs nuttig zijn voor haar gezondheid. Alhoewel het niet strikt noodzakelijk is, kan je je kat toegang geven tot veilig kattengras, om zo haar natuurlijke instincten te ondersteunen en bij te dragen aan haar welzijn. Bovendien is het een goed alternatief als je kat aan je planten knabbelt. 

Merk je echter dat je kat ineens veel gras begint te eten en/of veel overgeeft, neem dan zeker even contact op met je dierenarts. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.