De afgelopen jaren is cooperative care populairder geworden bij gezelschapsdieren. Katten kunnen aangeleerd worden om zich vrijwillig aan te bieden voor een bepaald onderzoek. Het welzijn van het dier wordt verbeterd en de verzorger kan veilig bepaalde handelingen stellen.
Wat is ‘cooperative care’?
Cooperative care of cooperatieve zorg, wat is dat nu eigenlijk? Het betekent dat je je kat traint om niet enkel bepaalde zorgroutines te tolereren, maar om bereidwillig en actief aan de routine mee te werken.
Dit principe wordt al geruime tijd in dierentuinen gebruikt om veilig bepaalde handelingen te stellen. Een leeuw wordt bijvoorbeeld aangeleerd dat hij zijn staart vrijwillig aanbiedt voor een bloedafname.
Het belangrijkste aspect bij het aanleren van coopertieve zorg is dat je kat ‘nee’ mag zeggen. Met niet-agressief gedrag mag ze aangeven dat ze wil dat de zorgroutine stopt. Je leert daarbij je kat een ‘doelgedrag’ aan dat ze kan doorbreken als ze er genoeg van heeft.
Waarom zou je je kat dit willen aanleren?
Katten zijn vaak heel subtiele communicators. Zelfs ervaren cat parents denken dat hun kat niet communiceert, terwijl de kat vanuit haar standpunt de longen uit haar lijf schreeuwt. *
Katten zijn zowel roofdier als prooi en ze moeten zich in de eerste plaats veilig voelen. Bovendien zijn het controle freaks.
Door je kat aan te leren dat ze in een enge situatie controle kan hebben, kan haar stress en angst doen afnemen en haar zelfvertrouwen en toleratie t.o.v. de handelingen vergroten.
Je zou kunnen denken dat het geven van controle ertoe zal leiden dat je kat gewoon weigert om deel te nemen aan de zorghandeling, maar het tegenovergestelde is waar. Als je kat goed getraind is zal ze met plezier deelnemen, ook al is het een onaangename gebeurtenis.